Page 9 - e-book_Raport_Najlepsze_Restauracje
P. 9

Herbaty artystyczne
                                                                                                                      Nazwa herbata artystyczna lub herbata
                                                                                                                      kwitnąca wzięła się od efektownego
                                                                                                                      parzenia oraz samego sposobu wyko-
                                                                                                                      nania owych kul. Herbata, najczęściej
                                                                                                                      biała lub zielona, jest ręcznie układana,
                                                                                                                      komponowana z kwiatowymi dodatka-
                                                                                                                      mi, a następnie zwijana w formie kuli.
                                                                                                                      Kula ta podczas parzenia rozwija się
                                                                                                                      – mówi się, że kwitnie, bo przypomina
                                                                                                                      kształtem rozwijający się, wielokoloro-
                                                                                                                      wy kwiat.
                                                                                                                        Ważną rolę w produkcji tych herbat
                                                                                                                      odgrywają rzemieślnicy-artyści, którzy
                                                                                                                      ręcznie układają kompozycje herbacia-
                                                                                                                      no-kwiatowe. Najmłodsze listki herbaty
                                                                                                                      po zbiorze podlegają selekcji pod wzglę-
                                                                                                                      dem kształtu i wielkości, układane są
                                                                                                                      z kwiatami, na koniec zwinięta kompo-
                                                                                                                      zycja poddawana jest suszeniu. Wśród
                              KWIAT MIŁOŚCI                                           lub zielonej herbaty splecione   kwiatów używanych do tych kompozy-
                                                                                        Herbaty kwitnące to liście białej
                                                                                                                      cji jest aromatyczny jaśmin, amarantus,
              Wyborny smak, aromat i widok w jednym. Herbaty kwitnące zaspokajają     w fantazyjny kształt lub w kulkę.  osmantus, lilia, nagietek, złocień, hibi-
                                                                                                                      skus czy goździk. Zaopatrując się w taką
                                                                                      Po zalaniu wodą herbaciany pąk
            wszystkie zmysły, a do tego są zdrowe. Nazywa się je herbatami artystycznymi   otwiera się, odsłaniając swoje sekre-  herbatę, warto postawić na jakość, gdyż
                                     lub herbatami miłości.                           ty i prezentując urocze widowisko,   tylko ona gwarantuje doznania zarówno
                                                                                      którego sceną staje się nasza filiżan-  wizualne, jak też smakowe i zapachowe.
                                    TEKST: MONIKA POLASIK                             ka lub dzbanek. Ważne, żeby do pa-  Producenci produktów słabszej jakości
                                                                                      rzenia używać szklanego, przezro-  skupiają się jedynie na doznaniach
                                                                                      czystego naczynia. Herbatę tmożna   wizualnych, przez co sam napój nie
           Na pierwszy rzut oka (czyli przed zaparze-  nałe na elegancki prezent czy na specjalne   parzyć kilka razy, choć wizualnie   specjalnie nadaje się po zakwitnięciu
           niem) niepozorne kulki nie robią wielkiego   okazje. Powinny też znajdować się w menu   najciekawszy jest pierwszy raz.  do picia.
           wrażenia. Ani nie są zbyt ładne, ani zbyt   każdego hotelu, który organizuje śluby czy
           duże – za to spore wrażenie robi ich cena,   ma w ofercie weekendy dla dwojga z ro-
           a płaci się za każdą kulkę. Dlatego nie zwra-  mantyczną kolacją przy świecach. Z małego
           camy na nie większej uwagi.  A szkoda, bo   zwika herbaty na oczach widzów powstaje
           to prawdziwie artystyczne herbaty, dosko-  coś prawdziwie pięknego.

                                                                                         www.newbyteas.pl
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14